Team meeting Oct 20

Publicerat den Uppdaterat den

MID4S teammöte 20 oktober 2014
Med på mötet från teamet var: Cecilia, Åke, Ulrica, Malin, Henrik, Daniel, Hanna, Cristi, Elina, Teo och i slutet Björn.
Vi hade även en gäst, Anton Gustafsson från Interactive Institute som jobbar med projekt kring energivisualisering och smarta elnät.
Största delen av mötet gick åt för att prata om de papper vi skickade till ICT4S- konferensen. Sex av sju papper blev accepterade, två blev nominerade till ”best paper award” och ett av dem vann detta pris. Vi ska förbättra skrivprocessen i teamet genom att sätta upp en process där vi ger feedback till varandra, t.ex. inför ICT4S 2015 (som Elina är med och organiserar!). Vi hade även bidrag till ICT4S i år i form av workshops som det går att läsa om i conference proceedings.
De papper vi väldigt kort diskuterade under mötet var:
Supercomputers Keeping People Warm in the Winter. Hanna (andraförfattare).
Beräkning baserat på data från Akademiska hus för att se hur mycket värme som har kunnat återanvändas från KTHs nuvarande superdator (som snart ska bytas ut). Hållbarhetsanalysen hade kunnat utvecklas ytterligare för att inkludera t.ex. energi som krävs för tillverkning och installation av värmeåtervinningssystemet.
Environmental aspects of media scenarios for the future ICT society. Malin.
Fyra scenarios som beskriver hur framtiden kan se ut beroende på om det är statlig kontroll eller kommersiella krafter som styr. Experter i Sverige och Finland har diskuterat scenarierna och resultatet finns i pappret. Feedback från konferenspresentationen var att det hade varit intressant att titta på andra möjliga styrande krafter, t.ex. NGOs.
ICT4S 2029: What will be the Systems Supporting Sustainability in 15 Years? Malin, Elina och Daniel var några av de typ 30 medförfattarna.
Forskare har skickat in abstract som de tänker skulle kunna vara abstract för papper som är med på ICT4S 2029 och huvudförfattaren + några till har sammanställt och kategoriserat bidragen. Nominerat till Best paper.
ICT4S Reaching Out: Making sustainability relevant in higher education. Elina & Daniel.
Om vår hållbarhetskurs för medieteknikstudenterna. Fick Best paper award!
Time is of essence: Changing the horizon of travel planning. Elina (andraförfattare).
Studie som tittar på hur folk reser och analys av hur det skulle påverka reseverktyg, speciellt om man vill stödja hållbart resande.
Green websites for next generation screens: Energy savings and agency. Daniel + två studenter.
Kandidatarbete som gjorts om till papper. Hur mycket energi behövs för olika innehåll/typ av design för nästa generations OLED-skärmar. Pappret diskuterar om det är värt att anpassa designen för detta. Blev inte accepterat men eventuellt kommer det att jobbas vidare på.
Jorge var inte där så vi diskuterade inte hans papper Blinded by data: the risks of the implicit focus on data in ICT for Sustainability. 
Annan info (från Daniel):
Det blir kick-on/-off/take-off hos Daniel antagligen första eller andra veckan i december en heldag kl 9 till middag. Vi ska bland annat kolla på deadlines för ansökningar och publikationer, diskutera teamets mål för 2015 och mer därtill. Doodle med datum kommer.
Daniel ska ordna skrivretreat sista veckan i november. Detta händer på en plats utanför Stockholm där det i princip inte finns något annat att göra än att skriva och lära känna andra som är där. Tanken är att det ska vara för forskare och andra aktörer som jobbar med hållbarhet. Daniel skickar ut mer info.
I vår kommer Daniel att hålla i en doktorandkurs om hållbarhet och IT. Vi kommer att diskutera vad den kan/borde/ska innehålla på nästa team-möte.
Om det i vår finns kandidat- och masterstudenter som gör exjobb med fokus på hållbarhet vore det bra om någon från teamet kan handleda en grupp. Det behövs fler handledare men få i teamet verkar ha tid.
Mest skrivet av Hanna och lite av Daniel
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s