Återanvändning av telefoner (och tablets)

Posted on

Telefoner är kanske det som det dräller mest av där i byrån.

Dels har varje familjemedlem haft en egen telefon. Dels är operativsystemen ofta inte uppgraderingsbara hur länge som helst, systemen är låsta till operatörer och framförallt så blir man ju så hopplöst omodern med en gammal telefon. Samtidigt så finns det mycket kraft kvar i en gammal smartphone att man kan använda den på kul sätt – utan att man för den skulle behöver kunna allt om telefoner. Här är några förslag på vad du kan göra med telefonerna…

Hemma allt-i-allopryl 

Men har man en gammal smartphone som tappat andan kanske det finns lite annat man kan göra utan att för den skull behöva en dyr operatör.  Har man den bara uppkopplad mot ett wifi kan man ladda ner en hel del användbara appar såsom ficklampa, fjärrkontroll, förstoringsglas (för oss över fyrtio när vi ska läsa småtexter), skypetelefon, väckarklocka, eller elektronisk barnvakt. Glöm inte heller att den alltid kan användas till nödfallstelefon (SOS-samtal).

Spelkonsoll

Det är enkelt att skapa en spelkonsol av en smartphone. Lista en radda spel som du uppskattat tidigare och starta nedladdningen. På mycket kort tid kan du fylla din uttjänta telefon med massor av mer eller mindre roliga spel. Perfekt att ha i bilen för passageraren att roa sig med eller för den skull en lätt liten sak att ha vid fåtöljen när papperstidningen tagit slut. Visst kan man ha det på jobbmobilen också men, men…

Webbcam eller en liten fotoram

Man kan också göra om det till en hygglig webbcam som man fäster på sin uttjänta dator när man nu har börjat använda den igen (se http://www.instructables.com/id/Intro-33/).  Att göra en fotoram är förstås lika enkelt som för en dator – men i minsta laget kanske – och lättare att ha vid nattduksbordet.

Musikspelare 

Länge har jag suktat på olika musik-strömmande spelare. Jag har varit lite för snål för att lägga ner alla tusenlappar det krävs. Jag har också skapat min egna lilla medialösning med hjälp av dedikerade MP3-spelare. Visst kunde man ju göra likadant med mobilerna. Men mobilerna har wifi så det finns roligare saker man kan göra.

En gammal mobil kan enkelt göras om till en musik(och video)-strömmande maskin genom att man laddar ner en UpnP-strömmande app och delar ut musik (och video) från sin dator. Det finns flera gratis versioner. Helt gratis och utan nästan någon möda har du ett musikströmmande hem. Koppla till de avlagda datorhögtalarna som du sparat i byrån och ”voila!” så har du en köksmusikmaskin! Eller köp en liten 3.5mm-till-RCA sladd i närmaste gör-det-själv-butik och koppla in i den gamla stereon! Två flugor i en smäll. Och du kan gå ut på nätet med den också. Najs.

Byta operativsystem

För den som vill och vågar göra lite mer så är det är det en spännande snårskog att försöka byta operativsystem i sin avlagda telefon. På iPhone ska man kunna lägga in XBMC och göra den som en dedikerad mediaspelare. Till android finns det otaliga ROM att tillgå. Det kan ju till och med vara koolare att köra senaste versionen av android på en gammal telefon än att köpa den senaste telefonen. Lite mer cred! Men i dessa fall så kräver det att man bryter systemen (så kallat jailbreaka eller roota). Det tar ju på garantin (men vad behöver en byrålåda garanti till?). Det krävs också en hel del detektivarbete på forum med mängder av trebokstavsförkortningar som håller oss vanliga taffliga figurer borta från att förstöra våra telefoner. Men det är kul om man är teknikintresserad. Tveklöst riktigt spännande.

Men ett varningens ord från en som har tegelstenat (så kallat hard bricked) en telefon i sin iver att lägga in senaste romet. Det är ju inte alltid det lyckas – men jag lovar att ta den döda telefonen till återvinningscentralen. De andra gamla telefonerna har dock fått nytt liv.

Skänka den

Det vanligaste förstås för en fungerande telefon är att man låter den gå i arv. En annan familjemedlem får ta över den – så då var det ur världen. Skänka den till någon (men kom ihåg att göra en fabriksåterställning!) är en annan tjänst man kan göra. Några tycker det är bra att låta barn som inte behöver en riktig mobil få leka med den – låtsas använda den alltså. Om du nu inte nappar på något av det ovanstående men ändå vill göra något så kanske du kan ge den till någon gymnasieskola där eleverna kan modda den och bli framtidens återanvändningsingenjörer. Det enda vi kan vara helt säkra på är att det kommer behövas många återanvändningsingenjörer för att vi ska nå ett hållbart samhälle.

/Henrik Artman

Annonser

One thought on “Återanvändning av telefoner (och tablets)

    […] har tidigare skrivit om hur man kan återanvända gamla datorer, telefoner etc. Som några vet är jag även en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s