Återanvända datorer

Posted on Updated on

Grundläggande för de flesta med intresse för datorer. Men för de flesta kanske det bara känns helt avlägset – att locka fram den gamla datorn och se om den funkar. Gamla datorer kan vara mycket värdefulla. Här är några förslag.

Lägga in ett nytt och spännande operativsystem – se till att datorn blir till nytta

Men kanske om du testat att återanvända ditt gamla USB-minne till ett Linuxsystem så skulle du våga radera alla gamla minnesanteckningar som legat i stilla ro på datorn. Ett Linux system såsom välkända Ubuntu eller mindre välkända Peppermint, eller Apple-liknande Elementary kommer sätta sådan fart i din gamla datorburk att du kommer tro det är något fel. Inte då. Det är istället begränsningens tjusning som gjort sitt. Linuxsystemen försöker oftast utnyttja dators fulla kapacitet utan att strössla med onödig minneshantering. Kanske kan dator nu bli riktigt användbar som surfdator till barnen? Till köket? Eller landet? Eller så kommer du kunna använda den själv när du inte vill bära på en dyr maskin i gangsterkvarteret?

Gamla prylar som kräver gamla operativsystem

Själv försöker jag alltid ha en dator med två generationer gamla operativsystem för jag har en massa gamla prylar som kan kopplas till datorn men som ligger i samma gamla byrålåda. Jag ogillar att gamla saker inte längre kan användas. En gammal videokamera med en massa gamla DV-kassetter kunde jag nyss hitta längst ner i byrån…Den ville bara arbeta med ett äldre operativ system. Sådan tur jag har som har gamla datorer.

Fotoramar, minneshörna och kanske väckarklocka

Fotoramar har sålts länge. Men varför köpa sådana när din dator plus eventuellt ett gammalt USB-minne kan blir en utmärkt fotoram. För en stationär dator så handlar det om att enkelt gömma maskinen och bara låta den där gamla fyrkantiga skärmen vara synlig – den går ju fint att ställa på hylla eller skruva upp på väggen. En bärbardator lägger man helt enkelt en snygg duk över tangentbordet så att det inte ser så datoraktigt ut. En liten minneshörna för de nära och kära. Bilderna på en USBsticka gör att det blir enklare att byta bilder när andan faller på, men hårddisken är säkert fullt tillräckligt stor för de bästa bilderna.  Kombinera med ett litet program som väcker dig med en bländande bild av något glatt barn i snön – så har du gjort dig en ljusväckarklocka också.

Skänka CPU-tid och annat

För idealisten så kan man skänka CPU-tid eller hela datorn – men för det senare fallet gör tjänsten att lägga in ett rappt operativssystem.

För den som vill gå steget ännu längre och redan tänkt i dessa banor finns det massor att göra. Hemmadatorfixaren kan göra en mediamaskin till TV-rummet (ex. XBMC), en hemmaserver (tyvärr är det kanske inte riktigt tillräckligt med hårddiskutrymme på gamla maskiner för att det ska vara optimalt om du inte har en gammal hårddisk till övers förstås …), bygga in automatiserade funktioner för att sätta på och stänga av apparater i hemmet. En dedikerad apparat som sköter sig själv.

Inget av det ovan är speciellt svårt men kräver mer kunnande än att skapa en Linux-dator eller fotoram.

 

/Henrik Artman

Annonser

3 thoughts on “Återanvända datorer

  Elina said:
  2 december, 2013 kl. 14:05

  Snyggt jobbat Henrik!
  Kanske att vi ska skriva en rad om vem som publicerat inlägget, längst ner, så vi vet. I det här temat syns nämligen inte vem som är författare. Typ så här:

  /elina

  […] Man kan också göra om det till en hygglig webbcam som man fäster på sin uttjänta dator när man nu har börjat använda den igen (se http://www.instructables.com/id/Intro-33/).  Att göra en fotoram är förstås lika enkelt som för en dator – men i minsta laget kanske &#821… […]

  […] har tidigare skrivit om hur man kan återanvända gamla datorer, telefoner etc. Som några vet är jag även en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s