Gästinlägg: Återanvändningens estetik och nytta – dags för återanvändningsingenjörer?

Posted on

Har du bytt dator nyligen? Telefon? Om du skulle rota runt i byrålådorna hemma och på jobbet hur många fullt användbara prylar skulle du kunna hitta? Låt mig gissa: Minst en dator, minst 2 telefoner (för vi räknar ju förstås även partnerns gamla pryl som ju ligger i din/er byrålåda), kanske 5 USB-minnen som anses lite för små (för vem vill bara ha 2 GB på minnespinnen), kanske en videokamera (för vem kan leva utan HD-kvalitet?), kanske men bara kanske har en gammal tablet letat sig ner i byrån nyligen?

Med goda ambitioner har du förstås kastat alla glasflaskor och plastförpackningar i återvinningen eftersom du inte kan använda dem till något vettigt. Bättre då att de förbränns på ett bra sätt och eventuellt blir nya flaskor. Den gamla mikrovågsugnen som hade en lite sladdrig knapp, men funkade på det stora hela, gick till landet eller kompisens barn som precis börjat studera. Gott så! Den trasiga kaffekokaren slängdes lite aningslöst på återvinningscentralen eftersom den inte var värd att reparera.

Men den där gamla datorn eller telefonen som var så dyr vid inköpet har du dock inte mage att slänga på tippen eller ge bort, eller kanske så ligger det något viktigt på den, eller hur?!. Den får ligga i byrån. Vänta på nästa eller kanske näst-nästa vårstädning. Till slut, efter många ”näst-nästa”, så kastas den med de bästa ambitioner på återvinningen – du vill ju göra rätt för dig. Vara rakryggat miljömedveten. Att den sedan hamnar på en tipp, i ett annat land, är inte riktigt något som du kan göra något åt. Du knyter dock näven i fickan när du hör om stora tidningspapperlager som möglar bort eller att den där tjock-datorskärmen ligger på en soptipp i Afrika – j-a företagsvänliga-entreprenörs-omkategoriserings-byråkrati. På sjuttiotalet var det slit-och-slängera, nu hinner vi knappt slita på det vi slänger.

Men hur många gigabyte minnesutrymmen ligger inte och skriker efter en värdefull tankenotering? Hur mången gigahertz väntar inte på lite el för att lyfta fram ytterligare en beräkning? Vad sägs om återanvändning? Kanske en återanvändningstävling i kommentarerna nedan? Vem kan bli årets återanvändningsingenjör?
Låt oss börja tänka på icke-digitala prylar som oftast endast har ett litet ynkligt andetag i vår köp-och-släng era. Det blir ett försök att låta oss tänka utan för den förtretliga lådan.

Återanvända till ny nytta – som kan bli estetiskt.
Att folk är kreativa det märker man på nätet. Vad sägs om att bygga om den trasiga kaffebryggaren till ett akvarium som Hannes gjort:

Kaffebryggare
Kaffebryggareakvarium, foto: Hannes Carlsson

Eller detta lilla akvarium skapad ur en Soda Stream av samma person:

Ett återvunnet räkhem, foto: Hannes Carlsson
Ett återvunnet räkhem, foto: Hannes Carlsson

Kreativt så det förslår. Kul. Uppseendeväckande. Ett litet andetag till för hushållsapparater som nu får agera husrum till en räka.
Själv har jag inte riktigt tagit mig an alla gamla hushållsapparater än – de lever fortfarande – men en snygg whiskyflaska slapp smältas ner för att bli en glasburk. Istället för att använda den till sylt fick det bli en dekorativ vas med vattenväxter och en liten räka.

Whiskeyakvaritet, noga ursköljt innan räkan flyttade in. Foto: Henrik Artman
Whiskeyakvaritet, noga ursköljt innan räkan flyttade in. Foto: Henrik Artman

Ett intressant experiment som möjligen kan hjälpa mig och barnen förstå ett slutet ekosystem. Eller så får den bara vara vacker. Det blev i varje fall en kul eftermiddag och numera en stunds morgonmeditation till kaffet då jag inspekterar uppkomsten av alger. Det är i varje fall mer än vad den statistiskt sett medelflaskan får bidra till där den ligger utspridd på asfaltsvägen till förtret för  djur, barn, cyklar och bilar. Kan detta ge inspiration för framtidens återanvändning?

Low-tech i all ära, men det är ju hi-tech som innehåller ädelmetaller samt gamla tankar omkodade i ettor och nollor. Så över till detta knepigare aber för mänskligheten. I senare inlägg kommer jag presentera ett antal olika förslag på hur man kan återanvända digitala produkter.

//Henrik Artman

Annonser

6 thoughts on “Gästinlägg: Återanvändningens estetik och nytta – dags för återanvändningsingenjörer?

  Olle Bälter said:
  20 mars, 2013 kl. 14:54

  Royal Albert Hall ligger lite före era akvarier med en hel skrotorkester:
  http://www.svtplay.se/video/1101773/musik-fran-tippen

  Petra Björndal said:
  20 mars, 2013 kl. 15:42

  Jag har ju snöat in på det där med gruvor 😉 Klippt från Bolidens hemsida: ”Bolidens guldproduktion uppgår till ca 15 000 kg om året. Två tredjedelar kommer från smältverkens elektronikåtervinning och resten från våra gruvor.” Häftigt att återvinningen är den största ”gruvan”.

  Greger Henriksson said:
  21 mars, 2013 kl. 10:48

  Hej Henrik,
  det här att modda om mobiler, datorer etc verkar spännande. Eftersom jag som etnolog forskat en hel del på avfallsvanor så har jag lite idéer om hur man kan göra ett litet forskningsprojekt. Just nu håller Naturvårdsverket m fl myndigheter på med ett avfallsförebyggande program där en av fyra prioriterade produktkategorier är el och elektronik. Det kan vara att man t ex i höst kan söka en liten slant för att studera ”waste preventing end-user development of cell phones and laptops” eller nåt?
  //Greger Henriksson, CESC och Avd. f. Miljöstrategisk Analys

  henrik said:
  21 mars, 2013 kl. 12:15

  Greger – gärna jag och Elina är PÅ!

  Sanna said:
  22 mars, 2013 kl. 11:18

  Men när man kopplar in den gamla kaffekokaren igen så förbrukar den ju mer energi än om den hade fått ligga kvar i lådan? 😉

  […] Här kommer andra delen av Återanvändningens estetik och nytta. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s